11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dünya ve Ahiret Test 4

%%PERCENTAGE%%
Doğru Sayısı: %%SCORE%%
Yanlış Sayısı: %%WRONG_ANSWERS%%
Boş Sayısı: %%BOS%%

Soru 1

Dediler cehennemde odun bulunmaz.
Yolcu yakacağını kendi götürür.
Anladım ki cennete giden de buradan
Gülünü zambağını kendi götürür.

Bu dörtlükte anlatılmak isteneni en iyi ifade eden ayet aşağıdakilerden hangisidir?

A
“İşte o gün her şahıs, dünyada yaptığının karşılığını görecek, gerçek mevlâları olan Allah’ın huzuruna götürülecekler ve uydurup yakıştırdıkları putlar da onları yüzüstü bırakıp kaybolacaklardır.” (Yûnus suresi, 30. ayet)
B
“Hak ve hakikat içerikli kitabı ve o sayede ölçü ve dengeyi gönderen Allah’tır. Nereden bileceksin, kıyamet vakti belki de çok yakın!” (Şûrâ suresi, 17. ayet)
C
“Allah’ın izni olmadan başa gelen bir musibet yoktur. Kim Allah’a iman ederse Allah onun gönlünü doğruya yöneltir. Allah her şeyi bilmektedir.” (Tegâbün suresi, 11. ayet)
D
“İnsanların hesaba çekilecekleri gün iyice yaklaştı; halbuki onlar gaflet içinde haktan yüz çevirmektedirler.” (Enbiyâ suresi, 1. ayet)
E
“O gün geldiğinde Allah’ın izni olmadan hiç kimse konuşamaz. Onlardan kimi bedbahttır, kimi mutlu!” (Hûd suresi, 105. ayet)
Soru 2

Düşünen her insanın zorunlu olarak sorduğu “Nereden geldim, nereye gidiyorum?” sorularına Kur’an, doğru bir iman ve ahiret inancıyla cevap vermektedir. Ahiret inancı, insanın yarına kalma isteğine de bir cevap olarak görülebilir. Dolayısıyla bu dünyadan sonra yaşanacak bir hayatın varlığını benimsemek, insanın beklentilerine uygun bir tercihtir. İnsan bu inancı kabul ettiği takdirde hayatını, fıtratına uygun bir cevap bulmanın verdiği bilinçle biçimlendirmeye çalışacaktır. Aksi hâlde hayatında bir boşluk hissiyle yaşamak durumunda kalacaktır.

Bu parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A
İnsanın hayatını etkileyen sorular sorduğu
B
Kur’an’ın insanın sorularına cevaplar verdiği
C
Ahiret inancının insan hayatını anlamlandırdığı
D
İnsanın hayatını verdiği kararlarla şekillendirdiği
E
Anlam arayışının insanı manevi olgunluğa erdirdiği
Soru 3

• “Hakikatte biz insanı katışık bir nutfeden yarattık; imtihan edelim diye onu işitir ve görür kıldık.”
(İnsân suresi, 2. ayet)
• “Biz, kimlerin daha güzel amel edeceğini deneyelim diye yeryüzündeki her şeyi oranın süsü yaptık.”
(Kehf suresi, 7. ayet)

Verilen ayetlerde vurgulanan ortak husus aşağıdakilerden hangisidir?

A
İnsanın duyu organları ile donatıldığı
B
Dünya hayatının bir amacı olduğu
C
Allah’ın kudretinin sınırsız olduğu
D
Dünyanın insan için süslendiği
E
İnsanın nasıl yaratıldığı
Soru 4

Kur’an’da, yeniden dirilmenin nasıl olacağının daha iyi anlaşılması için insanların doğada şahit oldukları bir takım olaylardan örnekler verilir.

Aşağıdakilerden hangisi metinde anlatılan verilen örneklerden biri olabilir?

A
İlkbaharda bitkilerin yeniden yeşermesi
B
Canlıların bulundukları ortama uyum sağlaması
C
Atmosferdeki havanın sürekli değişkenlik göstermesi
D
Bir tohumun, ait olduğu bitkinin özelliklerini vermesi
E
Her farklı iklimin kendine has bitki örtüsü oluşturması
Soru 5

Gerçekleşmesi istenen şey için emek vermeden yapılan dua, tarlasını ekmeyen çiftçinin ürün beklemesine benzer.

Verilen sözde kurulan ilişkinin bir benzeri aşağıdaki ayetlerin hangisinde yoktur?

A
“İnsan ancak çabasının sonucunu elde eder.” (Necm suresi, 39. ayet)
B
“… Bir toplum kendisindekini değiştirmedikçe Allah onlarda bulunanı değiştirmez…” (Ra’d suresi, 11. ayet)
C
“Hanginizin davranışça daha iyi olduğunu deneyerek göstermek için ölümü ve hayatı yaratan odur...” (Mülk suresi 2. ayet)
D
“İman edip dünya ve ahiret için yararlı işler yapanlara gelince, onlar için de konak olarak firdevs cennetleri vardır.” (Kehf suresi, 107. ayet)
E
“Ey iman edenler! Allah’tan korkun, ona yaklaşmaya vesile arayın ve onun yolunda çaba harcayın ki kurtuluşa eresiniz.” (Mâide suresi, 35. ayet)
Soru 6

“İman eden kullarıma söyle, namazı kılsınlar; alışverişin ve dostluğun olmayacağı günün gelmesinden önce, kendilerine verdiğimiz rızıktan (bizim yolumuzda) gizli ve açık harcasınlar.”
(İbrahim suresi, 31. ayet)

Bu ayette vurgulanan ana düşünce aşağıdakilerden hangisidir?

A
İnfak etmenin adabı
B
İnanç - ibadet ilişkisi
C
Namaz kılmanın önemi
D
Dünya - ahiret dengesi
E
İnsanın rızkını araması gerektiği
Soru 7

• “Sizi boş yere yarattığımızı ve sizin artık huzurumuza geri getirilmeyeceğinizi mi sandınız?”
(Mü’minûn suresi, 115. ayet)
• “Sizler hiçbir şey bilmez bir durumdayken Allah sizi analarınızın karnından dışarı çıkardı; şükredesiniz diye size kulaklar, gözler, kalpler verdi.”
(Nahl suresi, 78. ayet)
• “Onlara, size vermediğimiz yerler ve imkânlar verdik; kendilerini kulak, göz ve kalplerle donattık. Onlara kulakları da gözleri de kalpleri de hiçbir fayda sağlamadı. Çünkü onlar Allah’ın ayetlerini inkâr ediyorlardı. Alaya aldıkları şeyler kendilerini kuşatıverdi!”
(Ahkâf suresi, 26. ayet)

Bu ayetler dikkate alındığında insanla ilgili,

I. Sorumluluk bilinciyle hareket etmelidir.
II. Dünya ve ahiret dengesini gözetmelidir.
III. Hayatın bir anlamı olduğunu farketmelidir.

yargılarından hangilerine varılabilir?

A
Yalnız I.
B
Yalnız II.
C
I ve III.
D
II ve III.
E
I, II ve III.
Soru 8

“Neylersin ölüm herkesin başında.
Uyudun uyanmadın, olacak,
Kim bilir nerde, nasıl, kaç yaşında?
Bir namazlık saltanatın olacak,
Taht misali o musalla taşında.”

Aşağıdaki ayetlerden hangisi şiirde vurgulanan düşünceyi destekler niteliktedir?

A
“Allah’ın sana verdiği şeylerde ahiret yurdunu ara. Dünyadan da nasibini unutma. ...” (Kasas suresi, 77. ayet)
B
“Nerede olursanız olun, isterse sağlam yapılı kaleler içinde bulunun, ölüm gelip size yetişecektir…” (Nisâ suresi, 78. ayet)
C
“…Siz ne hayır yaparsanız Allah onu bilir. (Ahiret için) azık toplayın. Kuşkusuz, azığın en hayırlısı takvadır (Allah’a karşı gelmekten sakınmadır). ...” (Bakara suresi, 197. ayet)
D
“İşte onlar, ahiret karşılığında dünya hayatını satın alan kimselerdir. Bu yüzden ne azapları hafifletilecek ne de kendilerine yardım edilecektir.” (Bakara suresi, 86. ayet)
E
“Öyle bir günden korkun ki, o gün kimse başkası için bir şey ödeyemez; hiç kimsenin yerine başkası kabul edilmez, kimseye şefaat fayda vermez, onlara asla yardım da yapılmaz.” (Bakara suresi, 123. ayet)
Soru 9

“Neylersin ölüm herkesin başında.
Uyudun uyanmadın, olacak,
Kim bilir nerde, nasıl, kaç yaşında?
Bir namazlık saltanatın olacak,
Taht misali o musalla taşında.”

Bu şiirden aşağıdaki yargıların hangisine ulaşılamaz?

A
Hayat kısa bir zaman dilimidir.
B
Ölüm kaçınılmaz bir gerçektir.
C
Dünya nimetleri geçicidir.
D
İyiler cennete gidecektir.
E
Ölüm ansızın gelecektir.
Soru 10

Sürekli bir anlam arayışı içerisinde olan insanoğlunun, “Nereden geldim, neden buradayım, ölüm sonrası ne olacak?” gibi sorular hep gündeminde olmuştur. Bu sorulara Kuran-ı Kerim’de birçok ayette cevap verildiği görülmektedir.

Buna göre aşağıdaki ayetlerin hangisi parçada altı çizili bölümdeki sorulardan birinin cevabı değildir?

A
“Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.” (Zariyât suresi, 56. ayet)
B
“(Ey insanlar!) Sizi topraktan yarattık, (ölümünüzle) sizi oraya döndüreceğiz ve sizi bir kere daha oradan çıkaracağız.” (Tâhâ suresi, 55. ayet)
C
“O, hanginizin daha güzel amel yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratandır. O, mutlak güç sahibidir, çok bağışlayandır.” (Mülk suresi, 2. ayet)
D
“O, yeryüzünde olanların hepsini sizin için yaratan, sonra göğe yönelip onları yedi gök halinde düzenleyendir. O, her şeyi hakkıyla bilendir.” (Bakara suresi, 29. ayet)
E
“İlk tattıkları ölüm dışında, orada artık ölüm tatmazlar. Ve Allah onları cehennem azabından korumuştur (sürekli hayata kavuşmuşlardır).” (Dûhan suresi, 56. ayet)
Soru 11

Adamın biri bir şekilde ölüm meleği ile karşılaşmış. Ona “Biliyorum senin elinden kurtuluş yok ama benim senden bir istirhamım olacak: “Geleceğin zaman bana haber versen de bende ölüm için hazırlığımı yapsam.” der. Melek tebessüm eder ve ayrılır. Aradan yıllar geçer ve melek adama gelerek verdiği sürenin dolduğunu söyler. Bunun üzerine adam itiraz eder: “Ama seninle anlaşmıştık. Gelmeden önce bana haber verecektin? Bende ona göre hazırlığımı yapacaktım.” der. Melek şöyle cevap verir: “Sana haber verildi, sen anlamadın. Önce saçın sakalın ağardı, çoğunluğu döküldü. Sonra belin büküldü, dizlerinin dermanı kalmadı, dilin dolaşır oldu, arkadaşların vefat etti. Bütün bunlar sana ölümün bir habercisiydi.

Aktarılan hikâyede altı çizili bölümde verilmek istenen mesajı aşağıdaki ayetlerden hangisi açıklamaktadır?

A
“Allah’ın sana verdiği şeylerde ahiret yurdunu ara. Dünyadan da nasibini unutma. Allah’ın sana iyilik yaptığı gibi sen de iyilik yap ve yeryüzünde bozgunculuk isteme. Çünkü Allah, bozguncuları sevmez.” (Kasas suresi, 77. ayet)
B
“Her canlı ölümü tadacaktır. Sizi kötülük ve iyilik ile deneyeceğiz; hepiniz de sonunda bize döndürüleceksiniz.” (Enbiyâ suresi, 35. ayet)
C
“Kime uzun ömür verirsek, onu yaratılış itibariyle tersine çeviririz (gücünü azaltırız). Hâlâ düşünmeyecekler mi?” (Yâsîn suresi, 68 ayet)
D
“Ey insanlar! Allah’ın vaadi gerçektir, sakın dünya hayatı sizi aldatmasın ve o aldatıcı (şeytan) da Allah’ın merhameti hakkında sizi kandırmasın!” (Fâtır suresi 5. ayet)
E
“Onlara şunu söyle: ‘Ölümden veya öldürülmekten kaçsanız bile bu kaçış size bir fayda vermeyecektir. Kaçıp kurtulmanız halinde de bundan çok az faydalanabileceksiniz.’” (Ahzâb suresi, 16. ayet)
Soru 12

Sahabelerden Osman b. Ma’zûn: “Sürekli ibadet edeceğim. Sabahlara kadar namaz kılacağım, akşama kadar oruç tutacağım.”, diye söz edince Hz. Peygamber onu yanına çağırarak “Sen, benim sünnetimi beğenmiyor musun?” diye sorar. Osman b. Maz’ûn: “Hayır ey Allah’ın Resulü, yemin olsun hayır! Aksine aradığım şey senin sünnetindir!” dedi. Hz. Peygamber bunun üzerine şöyle buyurdu: “Bil ki, ben hem uyurum, hem namaz kılarım; oruç da tutar, iftar da ederim, kadınlarla evlenirim de… Ey Osman, Allah’tan kork. Zira ehlinin senin üzerinde hakkı var, misafirin senin üzerinde hakkı var, nefsinin senin üzerinde hakkı var. Öyle ise bazen oruç tut, bazen ye, namaz da kıl, uykunu da al.” buyurdu.

Hz. Peygamber’in sahabeye verdiği nasihatiyle vurgulamak istediği aşağıdakilerden hangisidir?

A
Sahabe olabilmenin gereklilikleri
B
Dünya ve ahiret dengesi
C
İbadet etmenin önemi
D
Kul hakkının önemi
E
Sünnete bağlılık
Üyelerimiz test çözdükçe puan kazanmakta ve kazandığı puanlarla ücretsiz kitaplar alabilmektedir. Şu an üye girişi yapmadığınız için puan kazanamayacaksınız.
SINAVI BİTİR
Toplam 12 Soru.
Liste
Geri dön
Tamamlananlar işaretlendi.
12345
678910
1112Son
Geri dön



Bildir

Test İstatistikleri (Ortalama)

Doğru 6.99
Yanlış 3.38
Net 5.87
Çözülme Sayısı 8

Başarı Tablosu

İsim Soyisim Doğru Yanlış Süre
Emirhan Kuru 8 4 547 saniye
Evin AKAN 7 4 720 saniye
Takip Et
Bildir
1 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Seyit Ahmet Kocaoğlan
Seyit Ahmet Kocaoğlan
5 ay önce

6 dogru 6 yanlıs ile sıralamda yokum