11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dünya ve Ahiret Test 5

%%PERCENTAGE%%
Doğru Sayısı: %%SCORE%%
Yanlış Sayısı: %%WRONG_ANSWERS%%
Boş Sayısı: %%BOS%%

Soru 1

I. “… Onların arkasında, tekrar dirilecekleri güne kadar (devam edecek, dönmelerine engel) bir perde vardır.”
(Mü’minûn suresi, 100. ayet)
II. “İnsan, kemiklerini toplayıp birleştiremeyeceğimizi mi sanıyor? Evet, parmaklarına varıncaya kadar yeniden yapmaya gücümüz yeter.”
(Kıyâmet suresi, 3 ve 4. ayetler)
III. “Kimlerin sevabı ağır gelirse işte onlar kurtuluşa erenlerdir. Ama kimlerin sevabı da hafif gelirse işte onlar, ayetlerimize haksızlık etmiş olmaları sebebiyle kendilerini ziyana sokanlardır.”
(A’râf suresi, 8 ve 9. ayetler)
IV. “Nihayet sûra üfürülecek. Bir de bakarsın ki onlar kabirlerinden kalkıp koşarak Rabb’lerine giderler. (İşte o zaman:) ‛Eyvah, eyvah! Bizi kabrimizden kim kaldırdı? Bu, Rahman’ın vadettiğidir. Peygamberler gerçekten doğru söylemişler!’ derler.”
(Yâsîn suresi, 51 ve 52. ayetler)

Numaralanmış ayetlerde sırasıyla ahiret hayatının aşamalarından hangilerine vurgu yapılmaktadır?

A
A
B
B
C
C
D
D
E
E
Soru 2

İnsanın cenazesi de saygıya layıktır. Bu saygı, bir yönüyle ölünün yakınlarına teselli mahiyeti taşır. Bir yönüyle de ölümün bir yok oluş olmadığını ifade eder. O ölmüştür fakat yine insandır; bu dünya açısından ölmüştür fakat başka bir âlem için yeniden doğmuştur. Ölünün âdeta yeni doğmuş bir çocuk gibi yıkanması, bir yönüyle bu yeniden doğuş olayını sembolize etmekte, bir yönüyle de bu fâni yolculuğun yani dünya hayatının kendisi üzerinde bıraktığı kirleri gidermeyi temsil etmektedir. Bu yıkamanın ardından ölen kişi, yeni doğan çocuğa giydirilen zıbın misali kefene sarılır ve büyük bir özenle kabrine taşınır ve beşiğine indirilir. Ötesini Allah biliyor, gidenler biliyor. Biz de bildirildiği kadarını biliyoruz...

Bu parçada cenaze işlemleriyle ilgili aşağıdaki kavramların hangisine değinilmemiştir?

A
Tekbir
B
Teçhiz
C
Tekfin
D
Teşyî
E
Defin
Soru 3

İnsan, belirli amaçlar için yaratılmış, sorumluluk sahibi bir varlıktır. Onun başlıca görevi; kendisini ve evreni mükemmel bir şekilde yaratan, tabiattaki varlıkları hizmetine veren Allah’ı tanıyıp ona ibadet etmektir. Verdiği nimetler için ona şükretmek ve güzel davranışlarda bulunmaktır. Kendine, ailesine ve topluma faydalı olacak işler yapmaktır. Allah’ın kulları olarak yeryüzünü imar ve ıslah etmektir.

Bu parçanın düşüncesini aşağıdaki ayetlerden hangisi daha çok desteklemektedir?

A
“O. yeryüzünde olanların hepsini sizin için yaratan, sonra göğe yönelip onları yedi gök halinde düzenleyendir. O, her şeyi hakkıyla bilendir.” (Bakara suresi, 29. ayet)
B
“Hanginizin davranışça daha iyi olduğunu deneyerek göstermek için ölümü ve hayatı yaratan odur. O, güçlüdür, çok bağışlayıcıdır.” (Mülk suresi, 2. ayet)
C
“İmanlarına iman katsınlar diye müminlerin kalplerine huzur ve güven aşılayan da odur. Göklerin ve yerin askerleri yalnız Allah’a aittir ve Allah her şeyi bilmekte, yerinde yapmaktadır.” (Feth suresi, 4. ayet)
D
“Ey iman edenler! Allah ve Resul’ünün önüne geçmeyin, Allah’a itaatsizlikten sakının! Şüphesiz Allah her şeyi işitmekte ve bilmektedir.” (Hucurât suresi, 1. ayet)
E
“Siz kıymet bilmez bir topluluksunuz diye biz de sizi Kur’an ile uyarmaktan vaz mı geçelim? (Zuhruf suresi, 5. ayet)
Soru 4

(I) Kur’an-ı Kerim’deki ahiret inancının temellendiren bazı ayetler insanların duygularına da hitap eder.
(II) Yasaklanan her fiil, bir yönüyle insanın içindeki iyi olanı yapma duygusunun yitirilmemesini sağlamaktadır.
(III) İnsandaki iyilik melekesi vicdanıdır. (IV) İslam dininin emir ve yasakları insanın vicdanî gelişimiyle doğru orantılıdır.
(V) Bu yüzden peygamberler gönderildikleri toplumlarda öncelikle ahlaki problemlere yönelmiş ve bireyin hem kendisiyle hem de toplumla ilişkisini sağlıklı bir temele oturtmaya çalışmışlardır.

Bu parçada numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A
Birinci cümlede ahiret inancının insanın manevi yönüyle ilişkisine değinilmiştir.
B
İkinci cümlede İslam’ın emir ve yasaklarının bazı amaçlarından söz edilmiştir.
C
Üçüncü cümlede insanın içindeki iyilik hissinin kaynağı belirtilmiştir.
D
Dördüncü cümlede insanın vicdanının fıtratından kaynaklandığı belirtilmiştir.
E
Beşinci cümlede ilahi mesajların bireysel ve sosyal hayata amacı anlatılmıştır.
Soru 5

Alttaki şemada ahiret hayatının aşamaları verilmiştir.

blank

Buna göre aşağıdaki ayetlerden hangisi bu şema ile ilişkilendirilemez?

A
“(O gün) sûra üflenecek, ardından -Allah’ın diledikleri dışında- göklerde ve yerde bulunanların hepsi düşüp ölecek; sonra sûra yeniden üflenecek ve onlar birden ayağa kalkmış, etrafa bakıyor olacaklar.” (Zümer suresi, 68. ayet)
B
“İnkâr edenlere, insanları Allah yolundan ve -yerli olsun dışarıdan gelmiş olsun bütün insanlar için (ibadet yeri) yaptığımız- Mescid-i Harâm’dan alıkoyanlara ve her kim orada zulmederek haktan saparsa ona elem veren bir azap tattırırız.” (Hac suresi, 25. ayet)
C
“Elbette kendilerine peygamber gönderilen kimseleri de, gönderilen peygamberleri de mutlaka sorguya çekeceğiz!” (A’râf suresi, 6. ayet)
D
“Andolsun sizi yarattık, sonra size şekil verdik, sonra da meleklere, Âdem’e secde edin! diye emrettik. İblis’in dışındakiler secde ettiler. O secde edenlerden olmadı.” (A’râf suresi, 11. ayet)
E
“And olsun ki, ölseniz de öldürülseniz de Allah’ın huzurunda mutlaka toplanacaksınız.” (Âl-i İmrân suresi, 158. ayet)
Soru 6

İlahiyat profesörü olan Mehmet Bey katıldığı bir sempozyumda: “Üstün özelliklere sahip bir varlık olarak dünyaya gelen insan, ortalama bir ömür sürmekte, sonra da hayata veda etmektedir. Evrendeki pek çok şey insana hizmet eder. Güneş, Ay, denizler, dağlar, bitkiler, hayvanlar bu duruma örnek olarak gösterilebilir. İnsan gibi ayrıcalıklı yaratılmış bir varlığın, dünyada belli bir ömür sürdükten sonra ölüp yokluğa karışması akla aykırıdır. İnsan bunun için yaratılmış olamaz. Onun daha ulvi amaçlarla yaratılmış olması gerekir. Dünya hayatının bir amacı olmalı, ölüm bir yok oluş değil, başka bir âleme geçişin ilk adımı olarak görülmelidir.” diyerek konuyla ilgili düşüncelerini dile getirmiştir.

Buna göre parçada sözü edilen sempozyumun konusu aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A
İslam dininde sosyal hayat
B
Sekülerleşmenin ahiret inancına etkisi
C
Dinî emirlerin bireysel ve toplumsal boyutu
D
Kur’an’ı anlamada aklı doğru kullanmanın katkısı
E
Hayatın anlamlandırılmasında ahiret inancının önemi
Soru 7

(I) Kıyamet; sözlükte kalkma, doğrulma, dikilme, ayaklanma, dirilme gibi anlamlara gelen bir kavramdır. (II) İslami bir terim olarak ise dünyanın bağlı olduğu kozmik sistemde meydana gelecek değişim sonucunda, evrendeki düzenin altüst olması, dünya hayatının son bulması ve ölen tüm insanların yaptıklarının hesabını vermek üzere diriltilecekleri zamana verilen isimdir. (III) Kıyametin ne zaman kopacağı sorusu tarih boyunca daima insanların zihnini meşgul etmiştir. (IV) Ancak bu konuda Allah ve peygamberler dışında kimse kesin bir bilgiye sahip değildir. (V) Bilinen sadece şudur ki İsrafil adlı melek sûr’a ilk defa üflediğinde kaçınılmaz olan gerçekle tüm insanlık yüzleşecektir.

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde yanlış bir bilgi verilmektedir?

A
I
B
II
C
III
D
IV
E
V
Soru 8

Aşağıdaki ayetlerden hangisi ahiret hayatının aşamaları ile ilgili farklı bir kavramdan bahsetmektedir?

A
“Kitap ortaya konur. Suçluları, kitabın içindekilerden korkuya kapılmış görürsün. ‘Eyvah bize!’ Bu nasıl bir kitaptır ki küçük, büyük hiçbir şey bırakmadan hepsini sayıp dökmüş!’ derler. Onlar, bütün yaptıklarını karşılarında bulurlar. Senin Rabb’in hiç kimseye zulmetmez.” (Kehf suresi, 49. ayet)
B
“O gün ölçü-tartı haktır. Artık kimin tartıları ağır gelirse işte onlar kurtuluşa erenlerdir. Kimin de tartıları hafif gelirse işte onlar, âyetlerimize karşı haksızlık ettiklerinden dolayı kendilerini ziyana sokanlardır.” (A’râf suresi, 8 ve 9. ayetler)
C
“Artık kimin tartıları ağır gelirse işte onlar, kurtuluşa erenlerin ta kendileridir. Kimlerin de tartıları hafif gelirse işte onlar da kendilerini ziyana uğratanların ta kendileridir. Onlar, cehennemde ebedî kalacaklardır.” (Mü’minûn suresi, 102 ve 103. ayetler)
D
“O dehşet günü gökleri yazılı kâğıt tomarlarını dürer gibi düreriz. Yaratmaya başlamadan önceki hale döndürürüz. Sözümüz sözdür; biz bunu mutlaka yaparız.” (Enbiyâ suresi, 104. ayet)
E
“O gün biz onların ağızlarını mühürleriz. Elleri bize konuşur, ayakları da kazandıklarına şahitlik eder.” (Yâsîn suresi, 65. ayet)
Soru 9

“And olsun ki, ölseniz de öldürülseniz de Allah’ın huzurunda mutlaka toplanacaksınız.”
(Âl-i İmrân suresi,158. ayet)

“(Düşün) o günü ki dağları yürütürüz, yeryüzünü dümdüz görürsün. Sonra da, bütün insanları yeniden dirilterek bir araya getirecek, bir tekini bile geride bırakmayacağız.”
(Kehf suresi, 47. ayet)

“Onlar, başlarına bir musibet geldiğinde, ‘Doğrusu biz Allah’a aidiz ve kuşkusuz ona döneceğiz.’ derler.”
(Bakara suresi, 156. ayet)

Bu ayetlerde ahiretle ilgili aşağıdaki kavramların hangisine değinilmemiştir?

A
Ba’s
B
Haşr
C
Kıyamet
D
Ölüm
E
Berzah
Soru 10

Yaprakların renk değiştirmesiyle ağaçlar soğuk mevsimlere hazırlanır. Azalan gün ışığıyla birlikte fotosentez olayının azalmasından dolayı bitkilere yeşil renk veren kloroplast azalarak renk veren kromoplast kendini göstermeye başlar. Sonbaharda kavaklar altın sarısı olur, akçaağaç yaprakları parlak sarı renge bürünür, kırmızı meşeler ateş kırmızısı renkleri ile dikkat çeker. Kahverengi renk ancak yaprak öldüğünde ortaya çıkar. Her yıl gerçekleşen yaprak dökümü, ilkbaharda tekrar yerini yeşilliklere bırakır.

Buna göre doğada gerçekleşen bu olaylar ahiret ile ilgili kavramların hangisi ile ilişkilendirilebilir?

A
Ba’s
B
Haşr
C
Kıyamet
D
Ölüm
E
Mahşer
Soru 11

Hz. Peygamber bir gün Hz. Ömer’e, “Benim dünyaya ülfetim yoktur. Ben dünyada sıcak bir yaz gününde yolculuk yapan süvari gibiyim. Sıcaktan bunalan süvari, ağacın altında gölgelenir. Sonra yola koyulur ve orayı terk eder. Dünya da ancak ağaç altında gölgelenen, sonra ayrılıp terk eden yolcu gibiyim.” buyurmuşlardır.

Hz. Peygamber bu sözleriyle dünya hayatı ile ilgili asıl vermek istediği mesaj aşağıdakilerden hangisidir?

A
Dünya hayatının geçiciliği
B
Dünyanın süslü ve eğlenceli bir yer olduğu
C
Dünyada mükemmel bir düzenin bulunduğu
D
Dünya hayatının zorluklarına sabredilmesi gerektiği
E
Dünya ve ahiret arasında bir denge kurulması gerektiği
Soru 12

Bir gün vahiy meleği Cebrail, Hz. Peygamber’e “Kıyamet ne zaman?’’ sorusunu sormuştur. Bu soruya
Hz. Peygamber: “Bu sorunun sorulduğu kişi, bu konuda sorandan daha bilgili değildir.” cevabını vererek ardından Kur’an-ı Kerim’den bir ayet okumuştur.

Buna göre Hz. Peygamber’in cevap verirken okuduğu ayet aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A
“Her canlı ölümü tadacak ve sonunda dönüp huzurumuza geleceksiniz.” (Ankebût suresi, 57. ayet)
B
“Elbette sen öleceksin, onlar da ölecek” (Zümer suresi, 30. ayet)
C
“Kıyamet günü mutlaka gelecektir. Herkes peşine koştuğu şeyin karşılığını bulsun diye neredeyse onu (kendimden) gizleyeceğim.” (Tâhâ suresi, 15. ayet)
D
“İnsanların hesaba çekilecekleri gün iyice yaklaştı; hâlbuki onlar gaflet içinde haktan yüz çevirmektedirler.” (Enbiyâ suresi,1. ayet)
E
“…De ki: ‘Onun hakkındaki bilgi sadece Rabb’imin katındadır. Vakti geldiğinde onu açığa çıkaracak olan ancak Allah’tır. …” (A’râf suresi, 187. ayet)
Üyelerimiz test çözdükçe puan kazanmakta ve kazandığı puanlarla ücretsiz kitaplar alabilmektedir. Şu an üye girişi yapmadığınız için puan kazanamayacaksınız.
SINAVI BİTİR
Toplam 12 Soru.
Liste
Geri dön
Tamamlananlar işaretlendi.
12345
678910
1112Son
Geri dön



Bildir

Test İstatistikleri (Ortalama)

Doğru 4.69
Yanlış 4.25
Net 3.27
Çözülme Sayısı 19

Başarı Tablosu

İsim Soyisim Doğru Yanlış Süre
Emirhan Kuru 5 5 581 saniye
Nurşin ay 4 6 246 saniye
Suna Ulusoy 2 10 145 saniye
Takip Et
Bildir
1 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Seyit Ahmet Kocaoğlan
Seyit Ahmet Kocaoğlan
5 ay önce

6 dogru 6 yanlıs ile sıralamda yokum