11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Kur’an’da Bazı Kavramlar Test 6

%%PERCENTAGE%%
Doğru Sayısı: %%SCORE%%
Yanlış Sayısı: %%WRONG_ANSWERS%%
Boş Sayısı: %%BOS%%

Soru 1

Sırat-ı mustakim, iki kelimeden oluşan bir kavramdır. Bunlardan birincisi olan sırat; yol, ana yol, apaçık yol anlamlarına gelir. Mustakim ise dengeli ve dosdoğru yol, hak yol demektir. Bu manada sırat-ı mustakim; Allah’ın, peygamberleri ve kitapları aracılığıyla gösterdiği dosdoğru yoldur. İslam’ın bizlere çizdiği istikamet ve yaşam tarzıdır. Kur’an-ı Kerim’in, sınırlarını belirlediği çerçevedir. Her türlü aşırılıktan uzak, mutedil yoldur.

Aşağıdaki ayetlerden hangisi doğrudan metinde bahsi geçen kavram ile ilgilidir?

A
“Ey iman edenler! İçtenlikle ve kararlılık içinde Allah’a tövbe edin...” (Tahrîm suresi, 8. ayet)
B
“İşte kitap; onda asla şüphe yoktur. O, günahtan sakınanlar için bir rehberdir.” (Bakara suresi, 2. ayet)
C
“... Siz de (ey müminler) dünya ve ahirete faydalı işler yapın; şüphesiz ben yaptıklarınızı görmekteyim.” (Sebe’ suresi, 11. ayet)
D
“Ey iman edenler! Allah’tan korkun, ona yaklaşmaya vesile arayın ve onun yolunda cihat edin ki kurtuluşa eresiniz.” (Mâide suresi, 35. ayet)
E
“’Rabb’imiz Allah’tır.’ deyip de dosdoğru çizgide yaşayanlar, işte onların üzerine melekler şu müjdeyle inerler: ‘Korkmayın, kederlenmeyin, size vaat olunan cennetle sevinin!’” (Fussilet suresi, 30. ayet)
Soru 2

Cihat kelimesinin farklı anlamları şemada gösterilmiştir.

Buna göre aşağıdaki ayet ve hadislerden hangisi cihat kavramıyla ilgili olarak verilen açıklamalara uygun bir örnek değildir?

A
“Ve seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik.” (Enbiyâ suresi, 107. ayet)
B
“Zeki insan, kötü isteklerini kontrol edebilen ve ölüm sonrası için çalışan kişidir…” (Hadis-i şerif)
C
“Allah yolunda öldürülenler için ‘ölüler’ demeyin. Hayır, onlar diridirler, fakat siz bilemezsiniz.” (Bakara suresi 148. ayet)
D
“Bir kötülük gördüğünüz zaman elinizle, gücünüz yetmezse dilinizle, ona da gücünüz yetmezse kalben buğz ediniz.” (Hadis-i şerif)
E
“Herkesin yüzünü ona doğru çevirdiği bir yönü vardır. Öyleyse iyilikte yarışın. Nerede olursanız olun, Allah sizin hepinizi bir araya getirecektir. Şüphesiz Allah her şeye kadirdir. (Bakara suresi 148. ayet)
Soru 3

İfrat kelimesi; abartmak, aşırı gitmek demektir. Tefrit ise; tam tersi bir anlamda ihmal etmek, önemsizleştirmek gibi anlamlara gelir. Bir Müslüman Allah’ın çizdiği sınırlar içinde ve aklın rehberliğinde hayatını sürdürmelidir. Helal ve haram dairesinin farkında olmakla birlikte kararlarında, ilişkilerinde, tepkilerinde kısacası tüm fiil ve davranışlarında bir denge içerisinde olmaya özen göstermelidir.

Bu metinde sözü edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A
İhlas
B
İhsan
C
Takva
D
Hidayet
E
Sırat-ı Müstakim
Soru 4

Salih amel; imanın gereği olarak ihlasla ve iyi niyetle yapılan, kişiye ve topluma faydalı olan her türlü söz, fiil ve davranışa denir. Kur’an-ı Kerim’de, salih amelin ne olduğunu açıklayan ve insanları salih amel işlemeye teşvik eden birçok ayet yer almaktadır.

Buna göre aşağıdaki ayetlerden hangisi metinde anlatılan kavram ile ilgilidir?

A
“Peki, onları geleceğinde kuşku bulunmayan bir gün için topladığımızda ve hiçbir haksızlığa uğramaksızın herkese hak ettiği tastamam verildiğinde halleri nice olacak!” (Âl-i İmrân suresi, 25. ayet)
B
“Allah; mümin erkeklere ve mümin kadınlara ebedî olarak kalacakları, içinden ırmaklar akan cennetler ve Adn cennetlerinde çok güzel köşkler vadetti.” (Tevbe suresi, 72. ayet)
C
“Sana kitabı, özellikle ayrılığa düştükleri konuda onları aydınlatman için ve inanan bir topluluğa rehber ve rahmet olsun diye indirdik.” (Nahl suresi, 64. ayet)
D
“Şüphesiz ki bu Kur’an en doğru yola iletir; iyi davranışlarda bulunan müminlere, kendileri için büyük bir mükâfat olduğunu müjdeler.” (İsrâ suresi, 9. ayet)
E
“… Bu Kur’an bana, hem sizi hem de ulaştığı herkesi onunla uyarmam için vahyedildi…” (En’âm suresi, 19. ayet)
Soru 5

• “Bir şey yap güzel olsun... Huzura vesile olsun, rikkate yol açsın, şevk versin, yerli yerince, yakışan olsun, rızasını hissettirsin hakikate işaret etsin.”
• “Bir şey yap, doğru olsun. İnsanları yalanın ve yanlışın bataklığına düşmekten korusun. Rüzgâra ve akıntıya kapılmasın; kırılsın lakin eğilip bükülmesin...”
• “Bir şey yap iyi olsun. İçten ve samimi, hizmetten, hürmetten, merhametten müteşekkil olsun. Kalpleri yumuşatsın; garibin, yolcunun, zayıfın derdine derman olsun.”

Metindeki numaralanmış cümlelerden sırasıyla aşağıdaki kavramlardan hangisine ulaşılabilir?

A
Salih amel – İhlas – İhsan
B
İhsan – İhlas – Hidayet
C
Salih amel – İhsan – İhlas
D
İhlas – İhsan – Hidayet
E
İhsan – Cihat – İhlas
Soru 6

“İman edip dünya ve ahiret için yararlı işler yapanlara gelince, onlar için de konak olarak Firdevs cennetleri vardır. Orada ebedî kalacaklardır. Oradan hiç ayrılmak istemezler. De ki: ‘Rabb’imin sözleri için denizler mürekkep olsa ve bir o kadar mürekkep ilave etseydik dahi Rabb’imin sözleri bitmeden önce mutlaka deniz tükenirdi. De ki: ‘Ben, yalnızca sizin gibi bir insanım. Şu var ki bana, ilahınızın, sadece bir ilah olduğu vahyolunuyor. Artık her kim Rabb’ine kavuşmayı bekliyorsa dünya ve ahirete yararlı iş yapsın ve Rabb’ine ibadette hiçbir şeyi ortak koşmasın.’”

(Kehf suresi, 107-110. ayetler)

Bu ayetlerden aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?

A
Allah’a inanıp dürüst bir yaşam sürdürenler ödüllendirileceklerdir.
B
Hz. Muhammed (sav.) Allah’ın mesajlarını getiren elçisidir.
C
İman edenler salih ameller işlemelidirler.
D
Allah şirk günahını asla affetmeyecektir.
E
Allah’ın ilim ve hikmeti sınırsızdır.
Soru 7

Hidayete girmek kadar hidayet üzere kalmak da büyük önem taşımaktadır. Çünkü bazı kimseler hayatlarının bir bölümünde hidayet dairesi içinde yaşamakta, ancak bir noktadan sonra hak yoldan sapmaktadır. Bu sapma helal ve haram sınırının ihmal edilmesi şeklinde olabileceği gibi bilgisizce tutturulan bazı yollarla aşırı uçlara kaymakla da mümkün olabilmektedir. Bilinçli bir Müslüman, bu konuda son derece dikkatli olmalıdır. Ömrünün sonuna kadar sırat-ı müstakim üzere kalmaya gayret etmelidir.

Metinde anlatılanlar göz önünde bulundurulduğunda aşağıdaki ayetlerden hangisi bu durum ile ilişkilendirilemez?

A
“Kötülüklerin çokluğu sizi cezbetse de iyi ile kötü bir değildir. O halde ey akıl sahipleri, Allah’a asi olmaktan sakının ki kurtuluşa eresiniz!” (Mâide suresi, 100. ayet)
B
”De ki: ‘Allah dilemedikçe ben kendime bile ne bir zarar ne de fayda vermeye muktedirim. Her ümmetin bir eceli vardır. Ecelleri geldiğinde ne bir an geri kalır ne de bir an ileri gidebilirler.’” (Yûnus suresi, 49. ayet)
C
“Ey Ehl-i kitap! Hakkın sınırlarını aşarak dininizde aşırılığa gitmeyin. Daha önce kendileri saptığı gibi birçoklarını da saptıran ve yolun doğrusundan uzaklaşan bir topluluğun keyfi istek ve arzularına uymayın.” (Mâide suresi, 77. ayet)
D
“Eğer onlar Tevrat’ı, İncil’i ve Rabb’leri tarafından kendilerine indirileni (Kur’an’ı) gereğince uygulasalardı elbette üstlerinden ve ayaklarının altından (bol bol rızık) yiyeceklerdi. Onlardan orta yolu tutan bir zümre vardır. Ama onların birçoğunun yaptığı ne kötüdür!” (Mâide suresi, 66. ayet)
E
‟Kim doğru yolu seçerse bunu ancak kendi iyiliği için seçmiş olur; kim de doğruluktan saparsa kendi zararına sapmış olur…” (İsrâ suresi, 15. ayet)
Soru 8

Haksız bir saldırı, yok etme, sömürme ya da zulmetme mücadelesi değil, aksine Müslüman’ın, vatanında şerefi, kimliği ve özgürlüğüyle var olma; imanını, bayrağını, istiklâlini ve haysiyetini muhafaza etme azmidir. Zulme ve zalime karşı, bir milletin hukukunu savunma gayretidir. Hakkı tutup kaldırma, yeryüzünde barış, huzur, adalet ve iyiliği yayma gayesidir.

Bu parçada aşağıdaki kavramlardan hangisine vurgu yapılmaktadır?

A
Takva
B
Cihat
C
İhlas
D
İhlas
E
Salih amel
Soru 9

• “Kim Allah’a ve Resul’üne itaat eder, Allah’tan korkar ve ona karşı gelmekten sakınırsa, işte onlar başarıyı elde edenlerin ta kendileridir.”
(Nûr suresi, 52. ayet)

• “Ey iman edenler! …İyilik ve Allah’a karşı gelmekten sakınma üzere yardımlaşın. Ama günah ve düşmanlık üzere yardımlaşmayın. …”
(Mâide suresi, 2. ayet)

Bu ayetlerde vurgulanan ortak husus aşağıdakilerden hangisidir?

A
Takva
B
Hidayet
C
İhsan
D
İhlas
E
Sırat-ı müstakim
Soru 10

• ‟Şüphesiz, inanıp yararlı işler yapanlara gelince onlar için içlerinde ebedî kalacakları Firdevs cennetleri bir konaktır. Oradan ayrılmak istemezler.”
(Kehf suresi, 107 ve 108. ayetler)

• ‟De ki: Ben de ancak sizin gibi bir insanım, (Ne var ki) bana, ‛Sizin İlah’ınız ancak bir tek ilahtır.’ diye vahyolunuyor. Kim Rabb’ine kavuşmayı umuyorsa yararlı bir iş yapsın ve Rabb’ine ibadette kimseyi ortak koşmasın.”
(Kehf suresi, 110. ayet)

Verilen ayetlerde salih amelin;

I. İman,
II. Takva,
III. Tevhit

kavramalarının hangileriyle olan ilişkisine değinilmektedir?

A
Yalnız I
B
Yalnız II.
C
I ve II.
D
I ve III.
E
I, II ve III.
Üyelerimiz test çözdükçe puan kazanmakta ve kazandığı puanlarla ücretsiz kitaplar alabilmektedir. Şu an üye girişi yapmadığınız için puan kazanamayacaksınız.
SINAVI BİTİR
Toplam 10 Soru.
Liste
Geri dön
Tamamlananlar işaretlendi.
12345
678910
Son
Geri dön



Bildir

Test İstatistikleri (Ortalama)

Doğru 2.50
Yanlış 6.00
Net 0.50
Çözülme Sayısı 4

Başarı Tablosu

İsim Soyisim Doğru Yanlış Süre
Nurşin ay 3 2 98 saniye
ilkim aslıtürk çakır 2 8 168 saniye
Takip Et
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör