%%PERCENTAGE%%
Doğru Sayısı: %%SCORE%%
Yanlış Sayısı: %%WRONG_ANSWERS%%
Boş Sayısı: %%BOS%%

Soru 1

…yazarın istediği konuda kesin sonuçlara var­madan kişisel görüş ve düşüncelerini kendi­siyle konuşur gibi anlattığı yazı türüdür. Her­hangi bir konuyu kanıtlama amacı yoktur, inandırıcılığı içtenliğinden kaynaklanır.

Bu parçada “…” ile gösterilen yere aşağıdaki yazı türlerinden hangisi getirilmelidir?

A
Söyleşi
B
Deneme
C
Makale
D
Eleştiri
Soru 2

Yazı türleriyle ilgili bilgi veren aşağıdaki seçe­neklerin hangisinde bir yanlışlık yapılmıştır?

A
Yazarın güncel konularla ilgili kişisel düşün­celerini samimi bir dille okuyucusuyla pay­laştığı gazete ve dergi yazılarına “fıkra” denir.
B
Geniş halk topluluklarını ortak amaçlar etra­fında toplamak için yapılan heyecan verici konuşma metinlerine “nutuk” denir.
C
Kişinin başından geçen olayları, aradan za­man geçtikten sonra anlattığı, bunu yapar­ken de belgelerden yararlandığı için tarih bilimine de yardımcı olan türe “günlük” denir.
D
Yer ve zaman kavramının belli olmadığı, olağanüstü kahramanların başından geçen olağanüstü olayların anlatıldığı anonim tür­lere “masal” denir.
Soru 3

Yazar bu kitabında okuyucunun ilgisini çekebi­lecek bir kişinin hayatını anlatmış. Bunu yapar­ken her türlü bilgi ve belgeye de yer vermiş. Hayatı anlatılan kişinin günlük, anı ve mektup­larından ve dostlarının izlenimlerinden de yararlanmış.

Bu parçada sözü edilen kitap hangi yazı türünde kaleme alınmıştır?

A
Hatıra
B
Otobiyografi
C
Biyografi
D
Ropörtaj
Soru 4

Aşağıdaki metinlerden hangisi düşünce ya­zısı olamaz?

A
Öz güven; kendimize yönelik iyi duygular geliştirmemiz sonucu, kendimizi iyi hisset­memiz demektir. Kendimiz olmaktan mem­nun olmak ve bunun sonucu olarak kendi­miz ve çevremizle barışık olmaktır.
B
Çocuk her şekle girmeye hazır bir hamur gibidir. Vereceğiniz her bilgiyi, konuşulanı, tartışılanı hemen alır ve sentezler. Bu yüz­den çocuklarla fikir paylaşımı yapılmalı, onların başarılı olabileceği alanlar ortak ola­rak keşfedilmelidir.
C
İnsanoğlunun içinde uyuyan güçler vardır. Bu güçleri bilse kendi bile şaşırır. Çünkü bu güçlere sahip olduğu aklının ucundan bile geçmez . Bu güçleri uyandırıp eyleme geçi­rebilen kişinin hayatında büyük bir devrim olur.
D
Bir zamanlar cimri bir adam yaşarmış. Öyle cimriymiş ki bütün mallarını altınla değiştirmiş. Bir çuval altını olunca da gidip bir ağacın dibine gömmüş. Gelgelelim aklı hep altınlarındaymış. Onları düşünmekten gözüne uyku girmez olmuş.
Soru 5

Son zamanlarda Türkçe veya Türkçeleşmiş adlar, iş yerlerinde kullanılırken gelenekleşmiş Türk imlası yerine yabancı imlasıyla yazma eği­limi dikkat çekiyor. “Efendy, Eskidji, Neshe, Kitapchi, Yemish, Kebabchi” gibi iş yeri adları, sizce de işgal dönemindeki İstanbul’u anımsatmıyor mu? Böyle bir şey olabilir mi? Bunları hangi düşünce ile yapıyorlar anlamak mümkün değil. Bu, Türkçeyi bir İngiliz gibi, bir Amerikalı gibi yazmaktan başka bir şey değildir. Dilimize saygısızlık olarak adlandırılması gereken bu davranışı yapanlar uyarılmalıdır. Ülkemizin mağazalarının, kuruluşlarının adlarının Türkçe olması ve Türk alfabesiyle yazılması esas olmalı­dır.

Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?

A
Söyleşi
B
Hatıra
C
Makale
D
Röportaj
Soru 6

Benim yazdığım tür, insanları bilgilendirmek amaçlıdır. Yaptığım araştırmalar sonucunda ileri sürdüğüm düşünceyi kanıtlamaya çalışı­rım. Yazılarımda, ciddi bir üslup kullanırım, yoğun ve nesnel bir anlatımla okuyucuya ger­çekleri açıklarım.

Yazdığı türü bu şekilde tanımlayan yazarımız hangi türde eser vermektedir?

A
Sohbet
B
Röportaj
C
Eleştiri
D
Makale
Soru 7

Aşağıdaki metinlerden hangisi olay yazısın­dan alınmış olamaz?

A
Eve yaklaştıkça sevincim arttı. Bu durum, anneme söyleyeceğim sözlerden ileri geli­yordu. Bu sözler pek önemliydi. O zaman çocuk akıllı olduğum halde kendimi dünya­nın akıllıları arasında görüyordum.
B
Vaktiyle yoksul bir oduncu varmış. Karısı ve yedi çocuğuyla bir kulübede otururmuş. Çocukların en sonuncusu minicikmiş. Ona “Parmak Çocuk” adını takmışlar. Günün birinde parasızlıktan yiyeceksiz kalmışlar.
C
Çocuğa ne renk giymek istediğini, ne yemek istediğini, ne görmekten, izlemekten hoşla­nacağını sormak küçük şeyler gibi gözükse de aslında onun kendine güven duygusu geliştirmesini sağlayacak en büyük şeydir.
D
Mehmet Beşiktaş’ta oturuyordu bense Çapa’da. Bir gün öğle yemeğini bende yemeyi kararlaştırmıştık. O gün öyle yağ­murlu bir hava vardı ki her taraf sel kesildi.
Soru 8

Bir zamanlar yaşlı bir adamcağızın bir tek oğlu varmış. Bu oğlan yiğit mi yiğitmiş. Gözü hiçbir şeyden yılmazmış. Ava çıkmayı da çok sever­miş. Günlerden bir gün delikanlı ormana avlanmaya gitmiş. Gitmiş ama yaşlı babasının içine bir ateştir düşmüş. Bütün gün “Ya aslanın biri oğlumu parçalarsa?” diye düşünmüş dur­muş.

Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?

A
Makale
B
Efsane
C
Masal
D
Fabl
Soru 9

Aşağıda yazı türleri ile ilgili bilgilerden han­gisi yanlıştır?

A
Denemede yazar konu seçiminde özgürdür.
B
Söyleşi nesnel bir anlatıma sahiptir.
C
Makalede bilimsellik ağır basmaktadır.
D
Fıkra güncel meseleler hakkında yazılır.
Soru 10

Çocukluğunu, böyle bir şey olmuşsa, kim bil­mek ve anımsamak istemez? Çocukluk gibi güzel dönem var mıdır bu dünyada? Yani bu dünyayı kendi malın gibi bilmek, onu öyle kul­lanmak, onda evinin bahçesinde dolaşırmış gibi dolaşmak, uyumak, uyanmak, oynamak… Böyle bir dünyanın olmasını kim istemez? Kim böyle bir dünya yok diyebilir? Ama bunu yal­nızca ben mi düşünüyorum? Çocukluğunu yaşamış olanlar da böyle hissediyor mu acaba? Sanırım cevaplarınız bu noktada biraz değişi­yor.

Bu parça aşağıdaki yazı türlerinin hangisinden alınmış olabilir?

A
Makale
B
Anı
C
Fıkra
D
Sohbet
Soru 11

Bazen gitmeseniz de gelmeseniz de o şehirlisi­nizdir. Değil mi ki ilk içtiğiniz su, o şehrin topra­ğına aittir. Dünyada görünüşünüzün, büyüme­nizin ilk besini o sudur. Yüzünüzü okşayan ilk rüzgar oraların bozkırlarından kalkıp oraların havasıyla derinizi yalamıştır. Nefesinizi açmış, içinizi şişirmiştir. O toprağın ürününden elde edilen sebzeyi, o yörenin ateşinde pişirip çor­banızı kaynatmışlardır. O çorbadır biraz da sizin büyümenizi sağlayan. İşte bu yüzden siz oralı, o şehirlisiniz.

Bu parça aşağıdaki yazı türlerinin hangisine ait olabilir?

A
Makale
B
Deneme
C
Fıkra
D
Eleştiri
Üyelerimiz test çözdükçe puan kazanmakta ve kazandığı puanlarla ücretsiz kitaplar alabilmektedir. Şu an üye girişi yapmadığınız için puan kazanamayacaksınız.
SINAVI BİTİR
Toplam 11 Soru.
Liste
Geri dön
Tamamlananlar işaretlendi.
12345
678910
11Son
Geri dön



Bildir
Takip Et
Bildir
24 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Azra Türkmen
Öğrenci
Azra Türkmen
3 yıl önce

full çekenler beğensin sayımızı görelim

Yusuf Öztürk
Öğrenci
Yusuf Öztürk
3 yıl önce

biz yani türkler türkçenin kurucusu olsakda kendi ellerimizle kendi dilimizi katlediyoruz full okey bunlar büyücek büyücek ve artık türkçe diye bi dil kalmıcak devletlerin en önemlisi dildir dil olmazsa ülkede olmaz işte bu yüzden ingilizcenin gölgesine sığınmış olacağız ve ingilizler türkiyeyi bir bir yok eddecek o yüzden türkçemize yabancı dil sokmak yok yok yook!!! benim gibi düşünen vardır biz yani gelecek nesiller belki bu ingilizceyi dilimizden çıkarıcaz işte o zaman türkleri kimse durduramaz 😀
ha bide eğer bu yazıyı buraya kadar okuduysansende ben gibi düşünüyorsunudur unutma biz türküz ingiliz değil

Son düzenleme Yusuf Öztürk tarafından 3 yıl önce yapıldı.
Zeynep Karadağ
Öğrenci
Zeynep Karadağ
2 yıl önce

çok güzel testler var ama doğru yapınca puan verdığınde çok düşük verıyor artırılmalı.

Son düzenleme Zeynep Karadağ tarafından 2 yıl önce yapıldı.
Irmak Akdasci
Öğrenci
Irmak Akdasci
2 yıl önce

Gerçekten çok az puan veriliyor 😭😭😭

Mehmet Ali Solmaz
Öğrenci
Mehmet Ali Solmaz
3 yıl önce

Ben full cektim fulleyenleri tebrik ederim

Yapma Melis
Öğrenci
Yapma Melis
2 yıl önce

bu yorumu beğenen herkes sınavdan 100 alır inş.

Ihsan Ismail Bolat
Öğrenci
Ihsan Ismail Bolat
3 yıl önce

bence full çekince 10 puan daha vermeli

Birhat
Öğrenci
Birhat
1 yıl önce

Kaldırdım

Büşra Nur Beşli̇
Öğrenci
Büşra Nur Beşli̇
2 yıl önce

Gerçekten çok güzel bir test

Rüveyda Nisa Kamalak
Öğrenci
Rüveyda Nisa Kamalak
2 yıl önce

sınıf değişikliği onaylanmıyor