8. Sınıf İnkılap Tarihi Demokratikleşme Çabaları Test 10

%%PERCENTAGE%%
Doğru Sayısı: %%SCORE%%
Yanlış Sayısı: %%WRONG_ANSWERS%%
Boş Sayısı: %%BOS%%

Soru 1

Cumhuriyet döneminde ikinci siyasi parti olan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın kurulmasından sonra 1924 yılı Aralık ayında “Times Gazetesi” muhabirinin, yeni kurulan partiyle ilgili düşüncelerinin ne olduğu sorusuna Mustafa Kemal şu cevabı vermiştir:

“Millî egemenlik temeline dayanan ve özellikle Cumhuriyet yönetimine sahip bulunan ülkelerde, siyasî partilerin varlığı doğaldır. Türkiye Cumhuriyeti’nde de, bir diğerini denetleyici partiler kurulacağına kuşku yoktur. Bu doğal olan durum karşısında Gazi Paşa’nın da durumu doğal olmaktan başka bir şey olmayacaktır.”

(Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, s.77)

Mustafa Kemal’in yeni kurulan parti ile ilgili bu sözlerinden yola çıkarak aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

A
Türkiye Cumhuriyetinde ilk kez çok partili hayata geçilmiştir.
B
Ülkemizde demokrasinin gelişimine katkı sağlanmıştır.
C
Atatürk yeni kurulan siyasi parti hakkında olumsuz düşünmektedir.
D
Cumhuriyetle yönetilen ülkelerde siyasi partiler olmalıdır.
Soru 2

1921 Anayasasının ilk maddesinde “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.” denilerek millî egemenliğin yeni Türk Devletinin yönetiminde etkili olacağı ortaya konulmuştur. Sonrasında ise millet egemenliğinin önünde büyük bir engel olan saltanat kaldırılarak demokrasiyi ve millî egemenliği güçlendiren önemli bir adım atılmıştır. Demokrasiyi geliştirmek için milletin düşüncelerinin meclise yansımasını sağlayacak siyasi partilerin kurulması çalışmaları başlamıştır. Mustafa Kemal siyasi partilerin kurulması için öncülük etmiş ve başka partilerin kurulması için çalışmıştır. Böylece çok partili hayata geçilecek ve hükümet işlerinin denetlenmesi ülke açısından faydalı olacaktır.

Buna göre çok partili hayata geçilmesi ile aşağıdakilerden hangisinin amaçlandığı söylenemez?

A
Meclisteki farklı düşüncelerin ülke için faydalı olacağı
B
Demokrasinin ve cumhuriyetin ülkemizde güçleneceği
C
Yeni kurulacak siyasi partilerle dış politikada daha etkili olunacağı
D
Hükümet işlerinin denetlenmesinin sağlanacağı
Soru 3

İzmir’e yapacağı gezi sırasında planlanan suikastın engellenmesi ve suikastçıların yakalanmasından sonra Mustafa Kemal şu açıklamayı yapmıştır:

“Ben şahsen intikamdan hoşlanan bir adam değilim. İş mahkemeye aktarılmıştır. Bunun sonucunu beklemek lazımdır. Bu işe karışmaya hakkım yoktur.”
(Şerafettin Turan, Türk Devrim Tarihi, s.137)

Buna göre Mustafa Kemal’in “Bu işe karışmaya hakkım yoktur.” sözüyle yargılama süreciyle ilgili vurgulamak istediği aşağıdakilerden hangisidir?

A
Yargılananlar en ağır cezayı almalıdır
B
Verilecek cezanın caydırıcı olması gerekmektedir.
C
Yargılama süreci uzatılmamalı, suçlular hemen cezalandırılmalıdır.
D
Bağımsız yargının vereceği kararı saygıyla karşılamak gerekir.
Soru 4

Mustafa Kemal’e, cumhuriyete ve inkılâplara karşı olan bazı kişiler, Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının kapatılmasından sonra faaliyetlerini gizlice yürütmeye başladılar. Amaçlarını gerçekleştirmeleri konusunda önlerinde en büyük engel olarak gördükleri Mustafa Kemal’e suikast düzenlemeyi planladılar. Yapılan plana göre Mustafa Kemal’in İzmir’e yapacağı gezi sırasında suikast gerçekleştirilecekti fakat başarısız olup yakalandılar. Suikast olayının duyulması, yurdun her yerinde üzüntü ve kaygıya yol açtı. İzmir halkı Mustafa Kemal’in kaldığı otelin önünde toplanarak ona sevgi, saygı ve bağlılık gösterisinde bulundular.

Buna göre aşağıdakilerden hangisi suikastı planlayanların amaçlarından biri değildir?

A
Cumhuriyet yönetimini yıkmak
B
Yapılan inkılapları geçersiz kılmak
C
Mustafa Kemal’i ortadan kaldırmak
D
Ülkemize yönelik dış tehditleri yok etmek
Soru 5

Yalova’da yakın arkadaşı Fethi Bey’le bir araya gelen Mustafa Kemal yapılan görüşmede ondan yeni bir parti kurmasını ve bu partinin başına geçmesini istemiştir. 12 Ağustos 1930 tarihinde İstanbul’da Fethi Bey’in başkanlığında Serbest Cumhuriyet Fırkası kurulmuştur. Cumhuriyet Halk Fırkası’ndan bazı milletvekilleri istifa ederek Serbest Cumhuriyet Fırkası’na katılmışlardır.

Cumhuriyete ve inkılâplara karşı olan kişiler kısa bir süre sonra parti içinde etkili olmaya başlamışlardır. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın yaşadığı olumsuzlukları tekrarlamak istemeyen Fethi Bey, yaşanan olaylardan dolayı partisini kapatma kararı almıştır.

Buna göre aşağıdakilerden hangisi Serbest Cumhuriyet Fırkasının kapatılmasının sebeplerinden değildir?

A
Cumhuriyetin ve yapılan inkılâpların korunmak istenmesi
B
Serbest Cumhuriyet Fırkasının yeterli sayıda milletvekilinin olmaması
C
Yaşanabilecek sorunların önüne geçilmek istenmesi
D
Cumhuriyet karşıtlarının Serbest Cumhuriyet Fırkasına sızmaları
Soru 6

1924 yılı ortalarında Hakkari’de İngilizlerin desteklediği Nasturi İsyanı çıktı, ülkemiz bu isyanla uğraşırken Musul Sorunu nedeniyle İngiltere ile Türkiye arasındaki siyasi ilişkiler gerildi. Bu arada ülke içinde partiler arasında anlaşmazlıklar yaşandı. Doğu Anadolu’da yeniden karışıklıkların başladığı haberleri meclise gelmeye başladı. Yabancı devletlerin özellikle İngiltere’nin desteğiyle olaylar giderek büyüdü. TBMM bu karışıklıkları önlemek için Takrir-i Sükun Kanunu’nu çıkardı. Bu kanuna göre Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, Doğu Anadolu’daki olaylarda rolü olduğu gerekçesiyle kapatıldı.

Doğudaki karışıklıklar nedeniyle ülke içinde yaşanan olaylar, dış politikada İngiltere ile yaşanan Musul Sorununun istenilen şekilde çözümlenememesine neden olmuştur.

Buna göre aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

A
İsyanın önlenmesi için TBMM tarafından gerekli tedbirler alınmıştır.
B
Ülke içinde yaşanan sorunlar dış politikayı olumsuz etkilemiştir.
C
İç ve dış politikadaki gelişmeler demokratik hayata geçişi hızlandırmıştır.
D
Türkiye’de demokrasi için ortamın henüz hazır olmadığı anlaşılmıştır.
Soru 7

Mustafa Kemal, yeni kurulan devletin ve demokrasinin gelişmesi için çaba göstermeye devam ediyordu. Cumhuriyetin ilk yıllarında ülkemize yönelik içeriden ve dışarıdan tehditler devam ederken, saltanatın kaldırılması, Cumhuriyet’in ilan edilmesi, halifeliğin kaldırılması çok partili hayata geçiş denemeleri gibi inkılapların gerçekleştirilmesi bazı tehditleri ve tepkileri de beraberinde getirmiştir. Ülkemize ve cumhuriyete yönelik bu tehditler cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllardan itibaren günümüze kadar süregelmiştir ve hala da devam etmektedir. Anarşi ve terör olayları Türk milletinin birlik ve beraberliğine, devletin bütünlüğüne zarar vermeyi amaçlamıştır. Türk milleti, istiklal ve istikbalini ortadan kaldırmaya yönelik tehdit ve girişimlere fırsat vermemiş ve kurulan tuzakları birer birer bozmuştur.

Verilen metinde aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?

A
Ülkemize yönelik saldırılar, iç ve dış tehditler olarak adlandırılır.
B
Anarşi ve terör olayları ülkemize yönelik zararlı faaliyetlerdir
C
Türk milleti birlik ve beraberlikle tehdit ve girişimlere fırsat vermemiştir.
D
Ülkemize yönelik tehditlerde jeopolitik konumunun da etkisi vardır.
Soru 8

Türkiye; Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının birleştiği bir bölgede yer alır. Ülkemiz konumu itibariyle dünyanın önemli ülkelerinden biridir. Bir tarafında zengin petrol yataklarına sahip Ortadoğu ülkeleri, diğer tarafında ise sanayileşmiş Avrupa devletleri bulunmaktadır. Ürettikleri ürünler bakımından birbirine muhtaç olan bu iki bölge arasındaki yollar Türkiye’den geçmektedir. Ayrıca üç tarafının denizlerle çevrili olması Türkiye’nin stratejik açıdan önemini oldukça artırmaktadır.

Verilen metinde aşağıdakilerden hangisi üzerinde durulmuştur?

A
Ülkemizin konumu, özellikleri ve jeopolitik önemi
B
Ülkemize yönelik iç ve dış tehditlerin hala devam etmesi
C
Ülkemizin Dünya’nın en önemli ülkesi olması
D
Ülkemizin Ortadoğu’da en çok sanayileşen devlet olarak görülmesi
Soru 9

Türkiye’nin, bölgesinde ve dünyada giderek güçlenmesinden rahatsız olan çeşitli devletlerin düşmanca tutumları ve politikaları dış tehdidi oluşturmaktadır. Türkiye’ye dostça yaklaşmayan bazı devletler, kökleri tarihe uzanan bir takım emellerin peşinden koşmaktadır. Mustafa Kemal ve silah arkadaşları, örgütledikleri Milli Mücadeleyle Ön Asya coğrafyasının Türk Müslüman kimliğinin korunmasını ve bağımsız yaşamasını sağlamıştır. Bu durum Mondros Ateşkesi, Sevr Antlaşması ve nice gizli antlaşmalarla Anadolu topraklarını paylaşan ülkeleri rahatsız etmiştir. Bu ülkeler ve gruplar anarşi ve terörü destekleyerek Türkiye’yi zayıf düşürmeye çalışmaktadırlar. Misyonerlik faaliyetleriyle Türk milletini kendi kültüründen ve inancından uzaklaştırmayı amaçlamaktadırlar. Dış güçler ve işbirlikçileri Türk gençliğini ve aydınlarını milli kimliklerine yabancılaştırmanın ve ülkenin temel değerlerini yıpratmanın çabası içindedirler.

Aşağıdakilerden hangisi ülkemize yönelik iç ve dış tehditlere karşı Türk milleti olarak üzerimize düşen görev ve sorumluluklardan biri değildir?

A
Tarihimizi iyi bilmeli ve olaylardan dersler çıkarmalıyız.
B
Milli ve manevi değerlerimize sahip çıkmalı ve korumalıyız.
C
Ülkemizin güçlenmesi için gelişmiş ülkelerin her şeyini birebir almalıyız.
D
Demokratik, laik, hukuk devleti ilkelerini benimsemeliyiz.
Soru 10

Mustafa Kemal 1908 yılında Selanik’te İttihatçıların kongresinde şunları söylemişti: “Ufukta tehlike bulutları görüyorum. Ordunun siyasete karışması işi artık bitmelidir. Asker kışlasına, siyasetçi siyaset sahnesine dönmezse, her şey mahvolur”. Nitekim her şey dört sene sonra Balkan Savaşı patladığında mahvolacak, orduda yaşanan siyasi çekişmeler neticesinde I. Balkan Savaşı Osmanlı Devleti için büyük bir yenilgi ve büyük toprak kaybıyla sonuçlanacaktır.

Mustafa Kemal aynı durumun tekrar yaşanmaması için yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nde hangi önlemi almıştır?

A
Muhalefet yapan siyasi partiler kapatılmıştır.
B
Görevdeki askerlerin siyaset yapması yasaklanmıştır.
C
İstiklal Mahkemeleri’nin kurulması kararı alınmıştır.
D
Takrir-i Sükûn Kanunu çıkarılmıştır.
Üyelerimiz test çözdükçe puan kazanmakta ve kazandığı puanlarla ücretsiz kitaplar alabilmektedir. Şu an üye girişi yapmadığınız için puan kazanamayacaksınız.
SINAVI BİTİR
Toplam 10 Soru.
Liste
Geri dön
Tamamlananlar işaretlendi.
12345
678910
Son
Geri dön



Bildir

Test İstatistikleri (Ortalama)

Başarı Tablosu

İsim Soyisim Doğru Yanlış Süre
Takip Et
Bildir
4 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Yağmur Narin
Öğrenci
Yağmur Narin
3 yıl önce

Güzel bir uygulama fakat bazen cevap anahtarında yanlışlık olduğu düşünüyorum sizce de öyle değil mi ?

Zerda Can
Öğrenci
3 yıl önce

siteyi öneririm herkese arkadaşlar

Son düzenleme Zerda Can tarafından 3 yıl önce yapıldı.
Leyla Baktemur
Öğrenci
3 yıl önce

nasıl bi galaksi cumartesi pazartesi