8. Sınıf İnkılap Tarihi Milli Bir Destan: Ya İstiklal Ya Ölüm Test 37

%%PERCENTAGE%%
Doğru Sayısı: %%SCORE%%
Yanlış Sayısı: %%WRONG_ANSWERS%%
Boş Sayısı: %%BOS%%

Soru 1

Maraş’ı işgal için gelen Fransız askerleri, şehirdeki Ermeniler tarafından sevinçle karşılandı.Taşkınlık yapmaya başlayan bir grup Ermeni, sokaktan evine gitmekte olan Müslüman bir kadına sataşarak başındaki örtüyü çıkarmak istedi (31 Ekim 1919). Bunu gören Uzunoluk Camii imamı Sütçü İmam duruma müdahale ederek Ermeni eşkıyalardan birini öldürdü. Olayı haber alan Fransız askerleri Sütçü İmam’ı yakalamak üzere harekete geçtiler. Ancak Sütçü İmam onlardan kurtulmayı başardı. Olay, şehirde duyulduğunda büyük bir heyecan ve Fransızlara karşı büyük bir tepki oluşturdu.

Buna göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

A
Güney Cephesi’nde kimlere karşı savaştığımıza
B
Sütçü İmam Olayı’nın başlama nedenine
C
Sütçü İmam Olayı’nın gerçekleştiği tarihe
D
Sütçü İmam’ın Maraş bölgesinin askeri komutanı olduğuna
Soru 2

Kâzım Karabekir Paşa 1882'de İstanbul'da doğdu. 11 yaşında babasını kaybeden Kâzım Karabekir Paşa hem harbiye mektebini hem de harp akademisini birincilikle bitirdi ve "Altın Maarif Madalyası" ile ödüllendirildi. Kendisi de yetim büyüyen Karabekir Paşa, Doğu Anadolu'da ailesini kaybeden binlerce yetim çocuğa babalık yaptı. Onları öz çocukları gibi sahiplendi, onlar için yurtlar ve okullar açtı, onların her birini meslek sahibi yaparak sefaletten kurtardı. Bundan dolayı kendisine "Yetimlerin Babası" unvanı verildi. Millî Mücadele Dönemi'nde Doğu Cephesi komutanı ve Edirne milletvekili olarak görev yaptı. Ermenileri yenilgiye uğratarak onlarla Gümrü Antlaşması'nı imzaladı ve doğu illerini işgalden kurtardı. Millî Mücadele sonrasında Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın kurucuları arasında yer aldı. Partinin genel başkanlığına getirildi. Ancak kısa bir süre sonra partisi kapatıldı.1946-1948 arası TBMM Başkanlığı görevinde bulundu.

Yukarıda verilen metne göre Kâzım Karabekir ile ilgili hangisinden bahsedilmemiştir?

A
Yaşantısının kişiliğini etkilediğinden
B
Eğitime verdiği önemden
C
Millî Mücadele öncesindeki siyasi hayatından
D
Ermeniler ile Antlaşma imzaladığından
Soru 3

blank

Fransızlar 30 Ekim 1919’ da kalabalık bir orduyla Urfa’yı işgal ettiler. Urfa’ya giren Fransız kuvvetlerindeki askerlerin sadece 100 kadarı Fransız’dı. Fransızlar ordularını Suriye’den getirdikleri Ermeniler ile sömürgelerinden getirdikleri askerlerden oluşturmuşlardı.

Fransız işgali karşısında Urfa halkı, Ali Saip Bey öncülüğünde destansı bir direniş gösterdi. Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurarak haklarını ve vatanlarını savunmaya geçtiler. Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin kuruluş toplantısına katılanlar, halk arasında “Onikiler” olarak adlandırıldı.

Halkın inançlı direnişi karşısında şehirde tutunamayacaklarını anlayan Fransızlar “Peygamberler Diyarı” olarak bilinen Urfa’yı terk etmek zorunda kaldılar (11 Nisan 1920). TBMM, Urfa halkının haklarını ve vatanlarını korumakta gösterdikleri cesaret ve fedakârlık nedeniyle 22 Haziran 1984’te Urfa’ya “Şanlı” unvanını verdi.

Yukarıdaki bilgilere göre;

I. Sadece Fransız askerlerine karşı savaşılmıştır
II. Urfa’da halk arasında Onikiler olarak adlandırılan vatansever direniş öncüleri vardır
III. Urfa halkının özverisi nedeniyle Urfa’ya TBMM tarafından “Şanlı” unvanı verilmiştir.
IV. Ali Saip Bey öncülüğünde Urfa halkı destansı bir direniş göstermiştir

yargılarından hangilerine ulaşılabilir?

A
I ve II
B
II ve III
C
III ve IV
D
II, III ve IV
Soru 4

BMM bir yandan düzenli ordu kurma çalışmalarını yürütürken diğer yandan da çıkardığı Firariler Kanunu’yla asker kaçaklarını önlemeye çalışıyordu. 24-30 Ekim 1920 tarihlerinde Kuvâ-yı Millîye birlikleri tarafından Gediz ve çevresinde bulunan Yunan kuvvetlerine bir taarruz düzenlendi. Ancak bu taarruz başarıya ulaşamadı. Gediz Taarruzu’nda başarısız olması üzerine Ali Fuat Paşa, Batı Cephesi Komutanlığından alındı. BMM Hükûmeti, 9 Kasım 1920’de Batı Cephesi’nin batı ve güney şeklinde iki kısma ayrılmasına karar verdi. İzmit, Ertuğrul, Eskişehir, Kütahya sancaklarını içine alan Batı Cephesi Komutanlığına Albay İsmet (İnönü) Bey getirildi. Afyonkarahisar, Isparta, Burdur, Denizli, Aydın, Menteşe, Antalya, Konya, Silifke, Niğde ve Adana merkez sancağını kapsayan Güney Cephesi Komutanlığına ise Albay Refet (Bele) Bey atandı. Daha sonra Batı Cephesi’ndeki bütün Kuvâ-yı Millîye birlikleri Genelkurmay Başkanlığı’na bağlandı. Bu sırada Eskişehir’e gelen İsmet Bey düzenli ordu kurma çalışmalarını hızlandırdı. 1921 yılı başlarında BMM’ye bağlı düzenli bir ordu kuruldu.

Paragraftaki bilgilerden yola çıkarak aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

A
Gediz Taarruzu’ndaki başarısızlık Ali Fuat Paşa’yı görevinden etmiştir.
B
BMM’nin Firariler Kanunu’nu çıkarması yasama yetkisini kullandığının göstergesidir.
C
Batı Cephesi Komutanlığı iki bölüme ayrılmıştır.
D
Kuvâ-yı Millîye varlığını devam ettirmiştir.
Soru 5

İtilaf Devletleri’yle yapılan Londra Konferansı’ndan bir sonuç alınamayınca İngilizlerin desteklediği Yunanlar, I. İnönü Savaşı’ndan hemen sonra 23 Mart 1921’de yeniden saldırıya geçtiler. Yunan saldırısının yeniden başlamasında;

• Sevr Antlaşması’nın TBMM’ye kabul ettirilmek istenmesi
• Londra Konferansı’ndaki barış tekliflerinin TBMM tarafından reddedilmesi
• İngilizlerin, Yunanları yeni saldırı konusunda teşvik etmeleri
• Yunanların I. İnönü yenilgisinin yarattığı eziklikten kurtulmak istemesi
• Türk ordusunun saldırı gücü kazanmasına engel olunmak istenmesi
• Yunanların Türk ordusunun örgütlenmesi ve güçlenmesine zaman tanımadan Eskişehir ile Afyon’u alıp Ankara üzerine yürüyerek TBMM’yi ortadan kaldırma düşüncesi etkili oldu.

Verilen bilgilere göre aşağıdakilerden hangisine ulaşılamaz?

A
I. İnönü Savaşı’ndan sonra İtilaf Devletleri barış teklifinde bulunmuşlardır.
B
Yunanlar, İngiltere tarafından desteklenmektedir.
C
II. İnönü Savaşı Türk ordusunun taarruzu ile başlamıştır.
D
Yunanlar Ankara Hükûmeti’ni ortadan kaldırmak istemiştir.
Soru 6

Millî marş yazılması konusundaki ilk çalışmaları Maarif Vekili Hamdullah Suphi (Tanrıöver) Bey yaptı. 1920 yılı Ekim ayında millî marş yazılması için 500 lira para ödüllü bir yarışma düzenleneceği gazetelerle halka duyuruldu. Yarışmaya 700’den fazla eserle başvuru yapıldı. Fakat aranan özellikte bir eser bulunamadı. Eserler incelenirken daha önce yazdığı şiirlerle millî duyguları coşkuyla dile getiren Mehmet Akif (Ersoy) Bey’in yarışmaya katılmadığı görüldü. Bu şairin para ödülünü almak istememesi nedeniyle yarışmaya katılmadığı anlaşıldı. Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey, millî duyguları ve heyecanı en iyi yansıtacak şiirin Mehmet Âkif tarafından yazılacağına inanıyordu. Mehmet Akif, para ödülünü almamak şartıyla şiiri yazabileceğini ifade etti. Bunun üzerine Hamdullah Suphi Bey ödülü kaldırdı ve millî marşı yazma görevini ona verdi.

Paragraf dikkate alındığında Mehmet Akif’in bu tavrı aşağıdaki kişilik özelliklerinden hangisi ile ilişkilendirilebilir?

A
İleri görüşlülüğü
B
Olaylar karşısında ümitsizliğe kapılmaması
C
Vatan ve millet sevgisi
D
Mantıklı ve planlı hareket etmesi
Soru 7

II. İnönü Savaşı’nın ulusal ve uluslarası alanda etkileri olmuştur. Bunlardan bazıları şunlardır:

• O güne kadar Yunanistan'ın arkasında olan İngiltere tutumunu değiştirmeye başlamış, hemen akabinde İtilaf Devletleri savaşta tarafsız olduklarına dair bir bildiri yayımlamışlardır.
• Fransa, TBMM Hükûmeti’ni fiilen tanımıştır ve hükümetin temsilcileriyle görüşmeye başlamıştır.
• Kurulması birçok tartışmaya sebep olan düzenli ordu başarısını ve kalitesini kanıtlamış, ülkede bir ordu ve devlet disiplini oluşmuştur.
• Halkın TBMM Hükûmeti ve ordusuna olan güveni artmış, Millî Mücadele ruhu pekişmiştir.
• İtalya, Anadolu'dan kademeli olarak çekilmeye başlamıştır.
• İlk defa batılı olmayan bir millet, sömürgeci Avrupa güçlerine karşı mücadelesinde başarılı olarak diğer sömürge milletlere de bağımsızlık mücadelelerinde ilham kaynağı olmuştur.

ll. İnönü Savaşı sonucunda yaşanan gelişmeler incelendiğinde;

I. Batı Cephesi’nin kapanmasını sağlamıştır.
II. İtilaf Devletleri arasında görüş ayrılıkları yaşanmaya başlamıştır.
III. Yunanistan barış antlaşması istemek zorunda kalmıştır.
IV. Sömürgecilik anlayışı ortadan kalkmıştır.
V. TBMM’nin ulusal ve uluslararası saygınlığı artmıştır.

yargılarından hangilerine ulaşılabilir?

A
Yalnız ll
B
ll ve V
C
I, III ve IV
D
I, II ve V
Soru 8

“Çocuklarımız ve gençlerimiz yetiştirilirken onlara özellikle varlığı ile, hakkı ile, birliği ile çelişen bütün yabancı unsurlarla mücadele gereği ve millî düşünceleri tam bir imanla her karşı fikre karşılık olarak şiddetle ve özverili olarak savunma zorunluğu aşılanmalıdır. Yeni kuşağın bütün ruhsal kuvvetlerine bu özellik ve yeteneğin verilmesi önemlidir. Sürekli ve müthiş bir savaş şeklinde beliren milletler yaşamının felsefesi, bağımsız ve mutlu kalmak isteyen her millet için bu yüksek özellikleri şiddetle istemektedir.” (Mustafa Kemal ATATÜRK)

Mustafa Kemal’in Maarif Kongresi’nde yaptığı konuşmasından alınan bu metne göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A
Bağımsız kalmak isteyen her millet, milli kültürün korunmasına önem vermelidir.
B
Milli değerlerimize zarar verecek her türlü fikirle özverili bir şekilde mücadele edilmelidir.
C
Yabancı unsurların, milli benliğimize müdahalesi önlenmelidir.
D
Yeni nesil, geleneksel yöntemler kullanılarak yetiştirilmelidir.
Soru 9

“…Gerçekten milletimiz düşmanın hazırlıklarına karşılık vermek için hiçbir fedakârlıktan çekinmedi. Ordumuzu takviye için para, insan, silah, hayvan, araba velhasıl her ne lazımsa büyük bir hevesle bol bol verdi. Avrupa’nın en mükemmel araç ve silahlarıyla donanmış olan Konstantin ordusundan, ordumuzun teçhizat itibariyle de geri kalmamasını ve hatta ona üstün olabilmesi gibi inanılmaz mucizeyi Anadolu halkının fedakârlığına borçluyuz...”

Tekâlif-i Milliye Emirleri hakkında, Mustafa Kemal’in söylediklerinden hareketle aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?

A
Mili Mücadele’deki başarı bir dizi tesadüf sonucu ortaya çıkmıştır.
B
Türk halkı, kendi çıkarlarını devletin çıkarlarından üstün tutmuştur.
C
Türk halkının topyekûn mücadelesi, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında etkili olmuştur.
D
Türk halkı, Tekâlif-i Milliye Emirleri’ne uygun hareket etmemiştir.
Soru 10

blank

Sadece tablodaki bilgilerden hareketle aşağıdaki ifadelerden hangisine ulaşılamaz?

A
Savaşı Türk Ordusu kazanmıştır.
B
Ağır makineli tüfek, top ve uçak sayısında Yunan ordusu daha kuvvetli görünmektedir.
C
Türk ordusu sadece tüfek ve subay varlığı konusunda üstün gözükmektedir.
D
Yunan Ordusu teknolojik araç gereç bakımında daha üstün durumdadır.
Üyelerimiz test çözdükçe puan kazanmakta ve kazandığı puanlarla ücretsiz kitaplar alabilmektedir. Şu an üye girişi yapmadığınız için puan kazanamayacaksınız.
SINAVI BİTİR
Toplam 10 Soru.
Liste
Geri dön
Tamamlananlar işaretlendi.
12345
678910
Son
Geri dön



Bildir

Test İstatistikleri (Ortalama)

Doğru 7.43
Yanlış 2.43
Net 6.62
Çözülme Sayısı 7

Başarı Tablosu

İsim Soyisim Doğru Yanlış Süre
Kemal Tosun 9 0 106 saniye
ecrin yiğit 7 3 198 saniye
Nazmiye Nur Emlim 4 6 27 saniye
Kaan Sabuncu 9 1 569 saniye
Takip Et
Bildir
14 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Edanur Özkan
Öğrenci
Edanur Özkan
3 yıl önce

Sorular çok güzeldi. Çözmenizi tavsiye ederim 😊

Kemalist Koala
Öğrenci
3 yıl önce

Sorular gayet güzel ama bence 5. sorunun cevabı yanlış. İlk cümlesinde verdiği şeyi yanlış sayıyor.

2021-03-26 23.02.55.png
Meli̇sa Naz Hamtaş
Öğrenci
Meli̇sa Naz Hamtaş
2 yıl önce

merhaba normalde benim 424 puanım vardı ama şuan puan yerinde 16 yazıyor kasada 424 yazıyor neden böyle oldu anlamadım kasadakiler ne işe yarıyor.puanlarım sıfırlandımı bilen biri cevaplasın lütfen.

Ömer Taştemir
Öğrenci
Ömer Taştemir
1 yıl önce

iyi

  • 
Muhammet Furkan Taş
Öğrenci
2 yıl önce

Testkolik ailesine
TEŞEKKÜRLER

Son düzenleme Muhammet Furkan Taş tarafından 2 yıl önce yapıldı.
Muhammet Furkan Taş
Öğrenci
2 yıl önce

Çok iyi sorular. Tavsiye ederim

Pınar Esen
Öğrenci
Pınar Esen
2 yıl önce

Sorular çok güzeldi emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz 🤩🤩

Light Zero
Öğrenci
Light Zero
2 yıl önce

Sorular hatırlatıcı ve güzeldi çözmenizi tavsiye ederim arkadaşlar

Ahmet Sadık
Öğrenci
Ahmet Sadık
3 yıl önce
mükemmel  ı prefer testkolik