8. Sınıf Fen Bilimleri DNA ve Genetik Kod Ünite Değerlendirme Test 21

%%PERCENTAGE%%
Doğru Sayısı: %%SCORE%%
Yanlış Sayısı: %%WRONG_ANSWERS%%
Boş Sayısı: %%BOS%%

Soru 1

Bu haber genetik mühendisliğinin uygulama alanlarından hangisine örnek olarak verilebilir?

A
Gen aktarımı
B
Gen tedavisi
C
Klonlama
D
Aşılama
Soru 2

blank

Bilim insanları, sıtmanın yayılmasını önlemek amacıyla spermi olmayan sivrisinek üretti. Uzmanlar, kısır erkek sivrisineklerin doğaya salınmasının sivrisinek nüfusunun azaltılmasında önemli bir adım teşkil edeceğini söylüyor. Sıtma nedeniyle her yıl bir milyon kişi ölüyor. Bunun üzerine araştırmacılar, sivrisineklerin kısırlaştırılması için yeni bir yol keşfetti.

Sivrisineklere, sperm gelişimi için gerekli olan zgp genini devre dışı bırakacak RNA parçaları enjekte edildi. Aylar süren çalışmalar sonrasında, araştırmacılar 100 civarında kısır sivrisinek üretti. Bu da zaman içerisinde sivrisinek sayısını azaltacak ve insanlara en çok zarar veren böcek türünün zamanla ortadan kalkmasına yardımcı olacak.

Bu bilgilere dayanarak aşağıdaki ifadelerden hangisi söylenemez?

A
Sivrisineklere RNA parçalarının enjekte edilmesi gen tedavisine örnektir.
B
Yapılan bu çalışma ile bazı hastalıklar ve bu hastalıkların olumsuz etkileri ortadan kaldırılabilir.
C
Sivrisinekler ile yapılan bu çalışma biyoteknolojik çalışmalara bir örnektir.
D
Yapılan bu çalışma ile yararlı sivrisineklerin sayısı artar.
Soru 3

Agrobacterium tumefaciens bakterisinde iki farklı plazmit DNAʼsı bulunur (A ve B plazmitleri). Bu bakteri sahip olduğu plazmitini, doğal olarak bitki hücresine aktarabilme özelliğine sahiptir.

blank

Yukarıda bakterilerin kullanılması ile böceğe karşı oluşturulan direnç geninin bitkilere aktarılması özetlenmiştir.
• Agrobacterium'un A plazmitine rekombinant DNA tekniği ile antibiyotik direnç geni böceklere aktarılır.
• Bitki yaprağı kesilerek yaralanma bölgesine Agrobacterium bulaştırılır.
• Yaralı bitki dokularından salgılanan bir madde B plazmitini aktif hale geçirir ve B plazmiti rekombinant A plazmitinin bitki hücresine aktarılmasını sağlar. Böylece istenilen gen bitkiye aktarılmış olur.
• Bitki hücrelerinin bulunduğu kültür ortamına antibiyotik ve büyüme hormonu ilave edilir. Genetiği değişmemiş hücreler antibiyotik sebebiyle ölürken, genetiği değiştirilerek direnç kazanmış hücreler çoğalır ve yeni bitkiler oluşur.
• Bu yöntemle oluşan bitkiler hem antibiyotiğe hem de böceklere karşı dirençli olur.

Verilen olay ile ilgili,

I. Doğal seçilim sonucunda antibiyotiğe ve böceğe karşı dirençli bitkiler elde edilmiştir.
II. Bakteri hücresinden aktarılan genler bitki hücresinde mutasyona neden olmuştur.
III. Bu olay genetik ıslah çalışmalarına örnek verilebilir.

yargılarından hangileri doğrudur?

A
Yalnız I
B
Yalnız II
C
I ve III
D
II ve III
Soru 4

Hibrit tohumluk, aynı türe ait bitkinin genetik bakımdan kendisiyle yakın akraba olmayan bir başka bitki ile tozlanmasıyla yani melezlenmesi ile elde ediliyor. Yani aynı bitki türünün farklı ailelerden gelen ana ve baba bitkiler birleştirilerek F1 denilen melez tohum elde ediliyor. Elde edilen sebze tohumları, hastalık ve zararlılara, sıcağa ya da soğuğa karşı dayanıklılığı, raf ömrünün uzunluğu ve yüksek verim sağlaması gibi nedenlerle üretimde tercih edilirken, eskiden beri yetiştirilen yerel çeşitler piyasadan çekiliyor, hatta bunlar gen bankaları tarafından muhafaza edilmedikçe yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.

blank

Verilen bilgilere göre hibrit tohum ile ilgili hangi yorum yapılamaz?

A
Hibrit tohumlukla ilgili çalışmalar tohum ıslah çalışmalarındandır.
B
Farklı özellikteki tohumlar çaprazlanarak daha sağlıklı ve dayanıklı tohum oluşturma amaçlanmıştır.
C
Hibrit tohum üretimiyle geleneksel tohum üreticiliği gün geçtikçe azalmaktadır.
D
Hibrit tohum üretiminde sadece çevresel faktörler dikkate alınır.
Soru 5

Kaliforniya Üniversitesi’nde bilim insanlarının yürüttüğü bir araştırmada, ‘Crispr’ yöntemi kullanılarak, sivrisineklerin DNA’sına hayvanları sıtma hastalığına karşı dirençli hale getiren bir gen eklendi. Direnç geninin, uygulama yapılmış sivrisineklerin çiftleşmesinden dünyaya gelen yavrulara ve sonrasındaki üç nesile kalıtsal olarak geçtiği tespit edildi. Bilimsel araştırmada Hindistan’da yaşayan “Anofel stephensi” türü sivrisinekler kullanıldı. Elde edilen ilk bulguların, aynı yöntemin diğer sivrisinek türlerinde de başarıyla uygulanabileceğini gösterdi.

Bu çalışma ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A
‘Crispr’ yöntemi bir çeşit genetik mühendisliği uygulamasıdır.
B
Uygulanan yöntem ile sivrisineklerde gen aktarımı sağlanmıştır.
C
Kullanılan yöntem sivrisineklerin vücut hücrelerinde mutasyona neden olmuştur.
D
Farklı tür sivrisineklerde de bu çalışmanın başarıya ulaşılabileceği ön görülmüştür.
Soru 6

Aşağıda klonlamanın aşamalarını gösteren bir görsel verilmiştir.

blank

Buna göre klonlama ile ilgili aşağıdakilerden ifadelerden hangisi yanlıştır?

A
B koyunu dişidir.
B
K hücresi sperm hücresi olabilir.
C
B ve C koyunlarının A kuzusuna genetik olarak etkisi yoktur.
D
Biyoteknoloji uygulamalarına örnek olarak verilebilir.
Soru 7

Antibiyotikler bakteri hücrelerinin içine giren ve bakterilerin ölümüne neden olan maddelerdir. Doktorlar genellikle enfeksiyonlara neden olan Salmonella typhimurium (S. typhimurium) gibi bakterileri öldürmek için antibiyotik kullanırlar. Ancak, bakteriler üzerinde çalışma yapan bir doktor, bazı antibiyotikler tarafından öldürülemeyen S. typhimurium bakterileriyle karşılaştı. Antibiyotikten etkilenmeyen S. typhimurium bakterileri üzerinde yapılan çalışmalarla, bu bakterilerin AcrB proteinini kodlayan genin yapısında bir değişim meydana geldiği görüldü. Değişime uğramış AcrB geninin, AcrB proteininin farklı bir çeşidini kodladığı keşfedildi. Bu özelliğin yeni oluşan bakterilerde de görüldüğü saptandı.

AcrB proteini, bakteri hücresinden maddeleri pompalayan bir yapının parçasıdır. AcrB proteininin değişime uğramış bu farklı formu, bazı antibiyotikleri hücre dışına pompalayarak, genetik değişime uğramış bu bakterilerin antibiyotikten etkilenmemesini sağlıyor.

Verilen bilgilere göre aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

A
Bu çalışmada genetik mühendisleri rol almıştır.
B
S. typhimurium bakterileri mutasyona uğramıştır.
C
Bu olay, üreme hücrelerinde görülen mutasyonların kalıtsal olduğunu ispatlamıştır.
D
Bakterilerin gen yapısındaki değişim, bu bakterilerin ortama adaptasyonunu sağlamıştır.
Soru 8

Bitki, hayvan veya mikroorganizmaların tamamı ya da bir parçası kullanılarak yeni bir canlı elde etmek veya var olan bir canlının genetik yapısında istenilen yönde değişiklikler meydana getirmek amacı ile kullanılan yöntemlerin tamamına biyoteknoloji denir.

Biyoteknolojik çalışmalar ile bitkilere,

I. Besin değerini artırma
II. Zararlılara karşı direnç oluşturma
III. Soğuğa karşı direnç oluşturma

özelliklerinden hangilerini kazandırılabilir?

A
Yalnız I
B
I ve II
C
II ve III
D
I, II ve III
Soru 9

blank

GDO (Genetiği değiştirilmiş organizmalar) biyoteknolojinin ürünüdür. Bilim insanları pirincin genetik yapısını, vücutta A vitaminine dönüşen beta-karoteni üretebilecek şekilde değiştirip, altın pirinci ürettiler. “Altın Pirinç” yıllardır tartışılan ve bazı bilim insanlarının karşı çıktığı bir uygulama. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre özellikle Afrika ve Güneydoğu Asya’da 250 milyon çocuk vitaminsizlik çekiyor, her yıl yeterli A vitamini alamadığı için kör olan 250 bin ila 500 bin çocuğun yarısı da bir yıl zarfında ölüyor. Bilim yazarı Regis: “Bangladeş, Çin, Hindistan ve Asya’daki bazı yerlerde pek çok çocuk, günde sadece birkaç kase pilav yiyor ve bunun dışında neredeyse hiçbir şey yemiyor. Onlara günlük olarak Altın Pirinç vermek, yaşam ve görme yetisi hediye etmek anlamına gelebilir. GDO’lu pirincin ilerleyişinin aşırı önlemler yoluyla engellenmesi, geciktirilmesi veya ötelenmesi yüzünden; insanlar yıllarca, vicdana aykırı bir şekilde yaşamlarını ve görüş yetilerini kaybetti.” diyor.

Yukarıda verilen bilgilere göre altın pirinç ve biyoteknolojiyle ilgili yapılan yorumlardan hangisi yanlıştır?

A
Altın pirinç, A vitamini eksikliği nedeniyle görme yetisini kaybeden çocukların önüne geçebilir
B
Bazı bilim insanlarının altın pirince karşı çıkmasının sebebi insanlarda alerjik reaksiyonlar oluşturacağı düşüncesi olabilir.
C
Canlı organizmalara transfer edilen genler sayesinde hastalıkların sebep olduğu ölümlerin önüne geçilebilir.
D
Altın pirinç sayesinde görme yetisini engelleyen genler mutasyona uğratılarak etkisi ortadan kaldırılmaktadır.
Soru 10

Dünyada genetik yapısı değiştirilmiş canlıların ve bunlardan elde edilen gıdaların dağılımı hızla artmaktadır. Mısır ve soyadan üretilen yağ, un, nişasta, glikoz şurubu, sakkaroz, fruktoz içeren gıdalar; bisküvi, kraker, pudingler, bitkisel yağlar, bebek mamaları, şekerlemeler, çikolata ve gofretler, hazır çorbalar, mısır ve soyayı yem olarak tüketen tavuk ve benzeri hayvanlardan elde edilen gıdalar ile pamuk GDO’lu olma riski taşıyan tarımsal ürünlerin başında gelmektedir. Bu ürünlerin özellikle insan sağlığı üzerinde kısa ve uzun dönemde oluşturacağı etkiler ise yeterince bilinmemektedir. Gen aktarım teknolojisi ile organizmaya yerleştirilen yeni genin özellikleri, insanlar için alerjik reaksiyonlara neden olabilir veya mevcut alerjik reaksiyonları şiddetlendirebilir. Bu konunun ciddiyeti, Brezilya fındığında bulunan bir genin soyaya aktarılmasının Brezilya fındığına alerjisi olan tüketicilerde soyanın da alerjik reaksiyonlara neden olması ile somut olarak kanıtlanmıştır. Kısacası, GDO’lu ürünler halk sağlığını olumsuz etkileyebilecek özelliklere sahip olabilirler ve konu hakkında gerekli hukuksal düzenlemeler yapılıp, denetime tabi tutulmalı, gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra piyasaya sürülmelidir.

Verilen bilgilere göre aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

A
GDO’lu ürünler biyolojik çeşitliliği tehdit edebilir.
B
GDO’lu ürünlerin kullanımları yasal çerçevede sürekli kontrol edilmelidir.
C
Biyoteknoloji uygulamalarının olumlu ya da olumsuz sonuçları bulunmaktadır.
D
GDO’lu ürünler yeterli bilimsel araştırmalar yapıldıktan sonra tüketime sunulmalıdır.
Soru 11

Biyoteknoloji ve genetik mühendisliği uygulamalarının canlılar ve çevre üzerinde olumlu etkileri olduğu gibi olumsuz etkilerinin olduğu durumlar da söz konusu olmaktadır.

blank

Buna göre yukarıda verilen örnekler olumlu ve olumsuz olarak doğru bir şekilde gruplandırıldığında hangi seçenek elde edilir?

blank

A
A
B
B
C
C
D
D
Soru 12

Akciğer kanserinin oluşmasını engellediği düşünülen bir gen bulunarak bu genin kansere neden olan proteinin parçalanmasında daha hızlı ve etkili olduğu saptanmıştır. Bu çalışma aşağıda modellenmiştir.

blank

Verilenlere göre gen tedavisi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A
Gen tedavisi genetik mühendisliği uygulamalarından biridir.
B
Hastalıklı hücrenin genetik yapısı yapılan işlemden sonra değişmiştir.
C
Bu yöntemle kansere neden olan proteinin üretilmesi engellenmektedir.
D
Gen tedavisi yöntemiyle hücredeki eksik veya hatalı genlerin işlevini üstlenecek yeni genlerin hücreye aktarılması hedeflenmektedir.
Üyelerimiz test çözdükçe puan kazanmakta ve kazandığı puanlarla ücretsiz kitaplar alabilmektedir. Şu an üye girişi yapmadığınız için puan kazanamayacaksınız.
SINAVI BİTİR
Toplam 12 Soru.
Liste
Geri dön
Tamamlananlar işaretlendi.
12345
678910
1112Son
Geri dön



Bildir

Test İstatistikleri (Ortalama)

Doğru 5.68
Yanlış 5.69
Net 3.79
Çözülme Sayısı 19

Başarı Tablosu

İsim Soyisim Doğru Yanlış Süre
Rüzgar ERCAN 12 0 105 saniye
Mahmut URTİMUR 7 5 371 saniye
Gülnihal Gülbay 5 7 274 saniye
Irmak Timurtaş 4 8 30 saniye
Hatice Nur Yurt 4 8 283 saniye
Hamza bahadır 3 2 355 saniye
Halime Dilan Arıkkan 7 5 682 saniye
Bartu Solakoğlu 6 6 1222 saniye
Yiğit Kılıç 6 6 1426 saniye
Takip Et
Bildir
32 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Berfin Kanat
Öğrenci
Berfin Kanat
3 yıl önce

arkadaşlar test çok güzel çözmenizi tavsiye ederim

Bengisu Kuru
Öğrenci
Bengisu Kuru
3 yıl önce

Bazen testi çözdüğüm halde çözülmemiş gözüküyor size de oluyor mu?

Edanur Özkan
Öğrenci
Edanur Özkan
3 yıl önce

11. soruda tablo yok. Düzeltilirse sevinirim.

ismail
ismail
4 yıl önce

sorularda emeği geçen herkesin eline sağlık bir lgs çalışanı olarak sorularınız çok güzel

Yunus Emre Doğan
Öğrenci
2 yıl önce

Test 27 nin 4. sorusunun cevabı yanlış değil mi

Son düzenleme Yunus Emre Doğan tarafından 2 yıl önce yapıldı.
Li̇zge Nehi̇r Taner
Öğrenci
Li̇zge Nehi̇r Taner
2 yıl önce

2.soru yanlış değil mi sizcede

Amine Zümra Yalçın
Öğrenci
Amine Zümra Yalçın
3 yıl önce

HALİL HOCAM BEN TESTLERİ ÇÖZÜYORUM HATTA ÇOĞUNDAN FUL ÇEKİYORUM AMA PUANIM ARTMIYOR VE O TEST ÇÖZÜLMEMİŞ OLARAK GÖZÜKÜYOR

Hamza bahadır
Öğrenci
Hamza bahadır
1 yıl önce

test 27 7. sınıf konuları

mevlüt kirez
Öğrenci
mevlüt kirez
1 yıl önce

selam

yakup öcal
Öğrenci
yakup öcal
1 yıl önce

 :wpds_beg: